Jeg går på et lavkarbo kosthold og får daglig veldig mange spørsmål rundt akkurat dette – noe jeg forsåvidt kan skjønne. Jeg satt selv med tusen spørsmål før jeg startet med lavkarbo for fult. I den anledning tenkte jeg derfor å dele litt spørsmål og svar med dere. Håper det vil falle i smak!

Hva er lavkarbo? Som navnet lavkarbo tilsier og hinter til, så vil det kort sagt bety et kosthold med lavt inntak av karbohydrater og høyt inntak av proteiner og fett. I internasjonal sammenheng hører du ofte kostholdet omtales som LCHF eller low carb high fat.

Hvordan fungerer lavkarbo? Karbohydrater omdannes i kroppen til glukose – som er kroppens «vanlige» energikilde ved et høykarbokosthold. Når du kutter radikalt i inntaket av karbohydrater, må kroppen finne en annen energikilde. Hvis kroppen ikke får tilstrekkelig med karbohydrater, går kroppen inn i en tilstand som kalles «ketose». Kort forklart vil kroppen under ketose omdanne fett til ketoner, og bruke dette som energikilde isteden for glukose. Resultatet er at du går ned i vekt (om ønskelig) samtidig som du beholder muskelmassen.

Hva er fordelene ved å spise lavkarbo? Noen av fordelene er lavere utskillelse av fettlagringshormonet insulin, mer stabilt blodsukker, roligere mage (mindre oppblåst/gass), mindre muskel og leddplager, lavere nivå av triglycerider (fettsyrer) i blodet, bedre kolesterolverdier, vektreduksjon (om ønskelig), bedre blodtrykk, bedre metthetsfølelse og mindre søtsug. Mange føler også at de blant annet får bedre søvnkvalitet, økt energi, bedre konsentrasjon osv. Selv har jeg opplevd at den hissige pollen-allergien min nå nesten er ikkeeksisterende. Helt magisk!

Trenger vi karbohydrater? Mange mener at man trenger minst 20 gram karbohydrater om dagen for at hjernen skal fungere. Dette er feil. Hvis kroppen får 0 g karbohydrater gjennom en dag, vil den selv produsere akkurat nok karbohydrater til at hjernen får sin daglige dose.

Hvor lite karbohydrater må man spise? Det er veldig forskjellig – avhengig av hva målet ditt for kostholdet er. Er målet ditt å bli slankere, er det mange som er nede i 20 g, men alt opp til 125 gram om dagen er innafor. Et vanlig norsk kosthold inneholder til sammenligning 250-350 gram. Og det som er så bra med lavkarbo, er at du ikke trenger å sulte deg (hvis det er å gå ned i vekt som er målet). Man spiser når man er sulten og til man blir mett. Du vil uansett spise mindre mengder enn ved et «vanlig» kosthold, da du blir fortere mett av lavkarbo-mat. Blodsukkeret holder seg også mer stabilt, som gjør at du heller ikke trenger å spise så ofte. (Varierer fra person til person).

Hvorfor spiser du lavkarbo? De fleste av dere har sikkert fått med dere at lavkarbo er en fin måte å gå ned i vekt på? Men for min del er dette bare et pluss. Det er altså ingen diett jeg går på i bare noen uker, men en livsstil! Jeg har nemlig diagnosen IBS – som gjør at kroppen ikke klarer fordøye karbohydrater på vanlig måte. Jeg får derfor veldig vondt og blir skikkelig dårlig av å spise det. Lavkarbo har gitt meg et helt nytt liv. Jeg har rett og slett aldri følt meg bedre enn det jeg gjør nå!

Hvilke matvarer kutter du ut i et lavkarbo kosthold? Det man i hovedsak må kutte ut i et lavkarbo kosthold er ris, pasta, potet, brødmat, sukker, hvetemel, frukt osv.

Hva KAN du egentlig spise da? Jeg kan spise alt av fisk og skalldyr, kjøtt av alle typer, egg i alle former, grønnsaker av alle slag, meieriprodukter av den fete varianten, frø, nøtter, bær osv.

Hva kan du kose deg med? Nøtter, frø, bær, mørk sjokolade, grønnsaksdip, baconsvor osv. (I moderate mengder selvfølgelig). Det finnes jo også veldig mye godt man kan lage med andre alternativer til for eksempel mel, sukker osv. Mulighetene er heldigvis mange!

Hender det at du «skeier ut»? Det gjør jeg absolutt – jeg er jo bare et menneske. hehe! Det hender det blir litt utskeielser ved festlige anledninger, bursdager, hvis jeg blir invitert på middag eller hvis jeg er ute å spiser. Jeg tenker det kan være verdt det en gang i blant, men jeg får selvfølgelig igjen for det etterpå. Heldigvis kommer jeg meg fort tilbake til gode rutiner igjen.

Hvor mange måltider spiser du om dagen? Jeg spiser som regel 4 måltider om dagen: frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Jeg blir sjeldent fysen på noe mer utover dette, men det hender jeg kanskje spiser en neve nøtter/bær eller lager meg en eller to kopper med bulletproof kaffe.

Er ikke mettet fett farlig? Nei, absolutt ikke. Lavkarbo med mye mettet fett er noe av det sunneste man kan spise og har faktisk ingen kobling til hjertesykdom (som mange tror).

Har du noen tips til nybegynnere på lavkarbo? Jeg vil anbefale alle som har planer om å teste ut/starte med lavkarbo til å trappe ned på sukkeret i starten. Altså å ikke kutte det helt ut med en gang. Sukker er noe kroppen din er avhengig av. Du kan faktisk sammenligne det med å være avhengig av dop. Du vil få abstinenser! Det å gå over fra høykarbo til lavkarbo er ingen lek. Det kommer til å bli tøft. Du vil føle deg helt tappet og veldig tung en stund før alt blir mye bedre. Du må bare være streng mot deg selv i denne perioden for å ikke «gå på en smell». Det kan ta flere uker før kroppen har vendt seg til forvandlingen, men jeg vil anbefale deg å prøve iallfall 3 måneder, før du avgjør om dette er noe for deg eller ikke. Det kan ta litt tid før du merker alle godene!

Håper dere fikk svar på noe av det dere lurte på, og hvis det skulle være noe annet – er det selvfølgelig bare å spørre i kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!