«Er du gravid?» For det første: hvis personen skulle være gravid, så er det ikke sikkert at man ønsker å dele det med offentligheten før det er «trygt». Altså ikke før de 12 første ukene. For det andre: En slik nyhet er gjerne noe man ønsker å dele selv, og ikke bli «avslørt» med at man er. For det tredje: Tenk så sårende det er for personer som gjentatte ganger får spørsmål om de er gravide (fordi det kanskje kan se sånn ut), uten at de er det. For det fjerde: Det er ikke sikkert du vet bakgrunnen til personen du spør. Kanskje vedkommende ikke kan bli gravid? Kanskje vedkommende gjentatte ganger har opplevd spontanaborter? Da er det ikke noe hyggelig å få slike spørsmål midt i fleisen. Konklusjonen er: Ikke spør noen dette spørsmålet.

«Så stor/liten du er» De fleste kvinner synes det er ugreit å få kommentarer på størrelsen deres. Dette gjelder også gravide. Selv synes jeg dette er ekstra følsomt nå som jeg er gravid. Det er mye som skjer med kroppen. Det å få kommentarer som «Så stor du er! Sikker på at det ikke er tvillinger? Sikker på at du ikke har termin før? Hva veier du?» er absolutt ikke noe hyggelig. Det er heller ikke noe bedre å få kommentarer som «Så liten du er. Sikker på at alt er som det skal? Sikker på at du er gravid?». Jeg opplever å få høre sistenevnte..Ca hver dag. Det er kanskje ikke slemt ment, men tror du ikke jeg har nok bekymringer fra før? Si heller «Så bra du ser ut» eller bare la være.

*Tar på magen uten forvarsel* Man går ikke vanligvis å tar folk på magen, så hvorfor er dette liksom greit å gjøre på gravide?. Noen kan synes at det er greit. Personlig synes jeg det er hyggelig at mine nærmeste gjør det.. men ikke fremmede. Andre liker ikke å bli tatt på magen i det hele tatt. Det er uansett fint å spørre først. Bare si «Å, så fin mage. Kan jeg kjenne?».

«Det er ingen sykdom å være gravid»Jeg har allerede hørt denne ekle frasen flere ganger i løpet av svangerskapet mitt. Alle vet at det å være gravid ikke er en sykdom i seg selv, men jeg synes det er et totalt unødvendig og veldig lite empatisk utsagn likevel. «Jeg jobbet hele svangerskapet» eller «jeg trente hele svangerskapet». Noen er så heldige at de kun danser på roser når de er gravide, mens andre kaster opp i 9 mnd eller har problemer med å forflytte seg selv pga bekkenløsning. Selv gråt jeg hver dag etter jobb i 3-4 mnd fordi jeg var så innmari sliten. Det ble heldigvis bedre, men bekkenløsningen ble verre. Noe som gjorde at jeg ble sykemeldt. Vi er alle forskjellige, så vi kan bare slutte å sammenligne oss med hverandre.

«Var det planlagt?» Mange får spørsmål om graviditeten var planlagt.. Eller om hvem barnefar er.. Selv fikk jeg spørsmålet «Oi, hvor lenge har du visst det?» etter at nyheten ble delt offentlig. For vår del var dette svangerskapet nøye planlagt, så slike kommentarer både sårer og irriterer.

«Nyt det nå, for når babyen kommer så…»Vi får hele tiden kommentarer på at vi må sove så mye vi kan nå, nyte kaffekoppen på morgenen, tilbringe mye tid med hverandre… Fordi når babyen kommer, så blir det sånn og sånn.. Og det er jo aldri noe positivt? Tror ikke jeg tenker når jeg sitter med baby i armene at «Ah, jeg er glad jeg sov mye november i fjor». Fortell heller de kommende foreldrene at de må glede seg. Fordi det er fantastisk å være foreldre.

Fortelle om uheldige fødselsopplevelser. Hvorfor får mennesker en trang til å fortelle om sine uheldige fødselshistorier til førstegangsgravide? «Jeg lå å presset i 20 timer» eller «Jeg spjæret fra A-Å». Hva er vitsen med all denne skremselen? Vi alle er forskjellige, og kommer oss alle gjennom det. Dette er et tema man heller kan snakke om etter fødsel.

«Du ser så sliten ut». Jeg har aldri skjønt vitsen med å kommentere at andre ser slitne ut. Gravid eller ei. Akkurat dette har jeg opplevd utallige ganger. Man har kanskje sovet dårlig, fått noen dårlige nyheter eller generelt bare har en dårlig dag. Ja, og da er man selv klar over at man kanskje ser litt sliten ut. Men man føler seg ikke noe bedre av at noen absolutt bare MÅ poengtere dette. Dagen blir isteden bare enda litt verre.

«Nå trenger du ikke være lei deg fordi du spontanaborterte sist for nå får dere jo en baby likevel» Wait what? Det er helt utrolig hva folk faktisk får seg til å si. Det er iallfall helt tydelig at vedkommende ikke har peiling på han snakker om. Har man mistet en baby, så er ikke det noe som går i glemmeboka selv om man blir gravid på nytt. Uansett hvor langt i svangerskapet man kom.

«Er ikke dette for tidlig?» «Er du virkelig klar for å bli mamma?» Eller «Du synes ikke at du skulle ha ventet litt til?». Noen ønsker å få barn i ung alder. Og jeg tenker.. Har man først blitt gravid, så er det en grunn til det. Slike kommentarer er bare sårende.